Is vloerisolatie het waard?

Isolatie belemmert temperatuurverandering, wat betekent dat er minder energie nodig is om de door u gekozen temperatuur te handhaven. Meer dan 10 procent van de gemiddelde warmte van een huis gaat verloren via de vloer. Dit percentage kan veel hoger zijn in oudere woningen met hardhouten vloeren of vloeren gemaakt van andere materialen die warmte en kou geleiden. Veel mensen begrijpen het voordeel van het installeren van plafondisolatie en muurisolatie in een huis, maar hoe zit het met onder de vloeren? Is vloerisolatie het waard? Maakt het echt een verschil voor temperatuurregeling en energie-efficiëntie in uw huis? Warmteverlies en -winst kunnen overal gebeuren waar lucht in uw huis kan komen, ook door de vloeren.

Vloerisolatie is ontworpen om de snelheid van warmteverlies in de winter en warmtewinst in de zomer te vertragen en luchttocht te voorkomen. Vloerisolatie helpt uw huis het hele jaar door comfortabeler te houden en de behoefte aan kunstmatige verwarming en koeling te verminderen. Met andere woorden, wanneer het wordt gebruikt in combinatie met isolatie in het plafond en de muren, kan vloerisolatie u helpen het hele jaar door geld te besparen op uw energierekening. Isolerende delen van een huis hebben doorgaans een hoog investeringsrendement.

Het isoleren van een vloer kan een huiseigenaar ongeveer 10% besparing op energiekosten opleveren, maar dat aantal kan stijgen als isolatie wordt toegevoegd aan een huis met kruipruimte. De prijs van isolatie varieert enorm en, zoals bij zoveel dingen, krijg je over het algemeen waar je voor betaalt. Kiezen voor het zeer goedkope kan vaak net zo erg zijn als helemaal niet lastig vallen, dus dit is zeker de moeite waard om in gedachten te houden. Het grootste deel van het warmteverlies vindt plaats via het dak.

Ongeveer 10 tot 20 procent van het warmteverlies is echter te wijten aan uw vloer. Als een betonnen vloer wordt vervangen omdat deze vocht of andere problemen veroorzaakt, biedt kalksteen een alternatief. Glasvezelbatt en schuimplaatisolatie zijn de twee meest populaire soorten isolatie voor vloeren voor doe-het-zelvers vanwege hun installatiegemak in vergelijking met andere materialen. De onderstaande foto laat zien wat misschien wel de beste glasvezelbatt-installatie is die ik ooit in een vloersysteem heb gezien.

Om deze standaard te bereiken, hebt u normaal gesproken minimaal 70 mm hoogwaardige schuimisolatie of 150 mm minerale wol nodig, maar dit is afhankelijk van het vloertype, de vorm en de grootte. Als je luchtstenen of ventilatiestenen op de buitenmuur (en) van je huis hebt die onder het vloerniveau liggen, heb je waarschijnlijk een hangende houten vloer. Wanneer ze nadenken over de vraag of vloerisolatie het waard is voor hun huis, vragen veel mensen zich af of dit problemen met vocht zal veroorzaken. Waar vloeren wel een DPM bevatten en geen bewijs van vocht vertonen, is het leggen van een zwevende houten vloer of thermische onderlaag met een tapijt erop vaak de gemakkelijkste manier om hun thermische prestaties te verbeteren.

Als de vloer een hangende houten vloer is, kunt u waarschijnlijk houten balken en de onderkant van de vloerplanken zien. Massieve vloeren zijn geïsoleerd met hard isolatieschuim, dat zowel boven als onder het beton kan worden aangebracht. Als uw vloeren zich boven verwarmde ruimtes bevinden, zoals de woonkamer, hoeft u de kamers op de bovenverdieping niet te isoleren. Dit moet zorgvuldig worden gedaan en zelfs dan zal het waarschijnlijk leiden tot schade, dus is het geen optie als de vloer esthetisch of historisch waardevol is.

Het optillen van originele tegels om vloerisolatie toe te voegen, kan schadelijk zijn voor hun karakter en moet met de grootste zorg worden aangepakt. In historische en monumentale woningen vereist isolatie onder vloerplaten de grootst mogelijke gevoeligheid en zorg, en kan het best worden vermeden. Twee van de meest voorkomende soorten isolatie voor het vloeroppervlak zijn bulkisolatie (rollen en batts) en hardschuimplaat.